Kawa – skąd jest oraz kiedy tak właściwie zaczęto ją popijać?
Historia kawy zaczyna się zapewne w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi tubylcy znali i używali owoce kawowca. Mimo to wtedy nie jedzono jeszcze kawy w takiej postaci, jaką znamy teraz, inaczej pijąc oraz delektując się jej wonnością. Tamtejsi ludzie gotowali owoce kawowca i wzburzali je z solą i masłem, a samych owoców nie uprawiano celowo w praktycznych celach, wyłącznie zbierano z jej naturalnego punktu powstawania. Sporo wieków w następnej kolejności, najpewniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, gdzie została opracowana pierwsza metoda gwarantująca przygotowanie nasion w taki sposób, żeby wolno było uzyskać z nich trunek w postaci kawy. Od tego czasu wiedza o kawie zaczęła rozpowszechniać się w świecie, a w związku z tym jej ziarna wędrowały pomału zaczynając od Bliskiego Wschodu, w następnej kolejności dostając się do Europy, a też Ameryki. Kawa stawała się w związku z tym raz za razem bardziej należytym trunkiem, zyskując coraz to bardziej na popularności i przechodząc przeróżne modyfikacje, żeby uzyskać różne postacie i smaki, jakie znamy dziś. Dzisiaj większość spożywanych towarów jest dla nas wybitnie łatwo dostępna, przez co wydaje się, że ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie wymaga dużego trudu. kawa instant czyli rozpuszczalna Gdy coś się kończy, od razu udajemy się do sklepu, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeśli nawet, to są to nadzwyczaj sporadyczne przypadki. Wobec tego także tak pożądana przez nas kawa, bez której istnienia niemalże nie wyobrażamy sobie życia, potrzebuje nadzwyczajnej troski w czasie procesu jej uprawiania, a też dobrego przetwarzania oraz przygotowywania.
Zobacz film