Dobra włoska restauracja
Masz ochotę smacznie zjeść? Wśród szerokich możliwości, które daje europejska sztuka kulinarna na atencję zasługuje włoska kuchnia. Z jakiego powodu? Przede wszystkim dlatego, że kuchnia włoska to bogactwo smaków, kolorów oraz spora dawka zdrowia.
Charakterystyczne włoskie smaki
Polakom kuchnia włoska, łączy się przede wszystkim z pizzą i makaronem oraz czasem z owocami morza. Podczas gdy włoska sztuka kulinarna to również takie pyszności jak dojrzałe sery czy oliwki.
Podstawowe dania włoskie
Makarony to baza kuchni włoskiej. We Włoszech gotuje się makarony w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie trudno wyobrazić sobie składniki których nie można dodać do tej potrawy. mięso sezonowane w Krakowie Ryby, dodatki mięsne oraz rożnorodne warzywa, sprawiają, że makarony nie są w stanie się znudzić.
Kolejną charaterystyczną potrawą jest pizza. Wprawdzie nie pochodzi ona z Włoch tylko ze starożytnej Grecji. Znana jest jednakże jako włoskie danie. Dobra pizza włoska powinna mieć cienkie ciasto i mała ilość dodatków. Najprostsza jej wersja to pizza z sosem pomidorowym i serem. Świeża pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli chcesz być szczupły.
Włoskie dania to coś więcej niż jedynie pizza i pasta. To też risotto, tortellini, minestrone i szeroki wybór deserów – np. tiramisu czy panettone. Odwiedzając restaurację włoską nie warto zapominać o winie czy o wspaniałych serach- gorgonzoli, mozarelli i grana padano.
Zobacz film