Prawdziwa włoska kuchnia, inaczej co lubią jeść Włosi

Kuchnia włoska jest jedną z w największym stopniu słynnych na całym świecie. Dzisiaj skosztować wolno jej nie jedynie w słonecznej Italii – jak autentyczne grzyby po deszczu wyrastają restauracje, które w menu mają włoskie specjały. Co ubóstwiają jeść pierwotni Włosi?

Co jest w najwyższym stopniu charakterystycznym włoskim daniem?
Z trudem wyobrazić sobie kuchnię włoską bez pizzy. Większości z nas to właśnie pizza łączy się z Włochami. Ubóstwiają ją także sami Włosi.

Olśniewająca serwowana jest w restauracjach funkcjonujących w Neapolu, jaki nie bez powodu definiowany jest mianem ojczyzny tego prostego, a jakże rozkosznego dania. W najwyższym stopniu znana pizza to naturalnie Margherita. Składa się ona z:
•    pomidorów San Marzano;
•    sera mozzarella;
•    świeżej bazylii.
Korzystna pizza powstaje ze wyjątkowej mąki oraz wypiekana jest w piecu opalanym drewnem.

Czy dopuszczalna jest kuchnia włoska bez makaronów?
Mówiąc o tym, co naprawdę lubią jeść Włosi, nie wolno zapomnieć o makaronach. Niektórzy pokuszą się nawet o twierdzenie, iż to na pastach stoi cała kuchnia słonecznej Italii. W największym stopniu włoskie jest naturalnie spaghetti. Długi, dosyć cienki makaron łączy się z przeróżnego rodzaju sosami. Istotne jest, by nie był on rozgotowany. Al dente, innymi słowy odrobię twardy – taki powinien być prawidłowo ugotowany makaron wedle Włocha. Inne znane włoskie makarony to:
•    canelloni;
•    lasagne;
•    
Różnią się one formą oraz sposobem serwowania.
Włoska kuchnia jest niezmiernie ubogacona. Poświęcić można jej właściwie długie opowieści. Na uwagę zasługują również słynne gnocchi lub ravioli. Bez względu jednak na to, po jakie danie sięgamy, możemy być pewni, że olśni ono głębią smaku oraz aromatu.