włoska restauracja w Krakowie

Prawdziwie włoska restauracja – jak ją rozpoznać?

Włoskie restauracje to w większości polskich miast najczęsciej spotykany rodzaj gastronomii. Cenimy jedzenie włoskie gdyż jest smaczne, pożywne i nie jest kosztowne. Bez wątpienia najczęściej jemy pasty. Bardziej zaznajomieni z kuchnią włoską smakują rzadsze potrawy – canelloni, gnocchi czy desery włoskie.
Rozglądając się za prawdziwą włoską restauracją trzeba przyjrzeć się kilku elementom: czy trattoria korzysta z włoskich produktów, czy w karcie są również mniej popularne włoskie potrawy, czy karta win, oferuje typowo włoskie wina. Włoska kuchnia to duża różnorodność i dania z różnych miejsc Włoch. W mistrzowskiej restauracji znajdziemy naturalny smak Włoch.

Kuchnia włoska jest nieskomplikowana, ale to nie oznacza, że że nie jest dobra Z czystym sumieniem można uznać, że jest to wspaniała kuchnia z Europy .

Wykwintne wina włoskie

Żadna szanująca się restauracja włoska, która aspiruje do tytułu bycia eleganckim punktem na gastronomicznej mapie regionu, nie powinna zaniedbywać trunków. Kolacja w klimacie włoskim bez wyjątku powinien zawierać też trunek. Lampka alkoholu to dla Włocha cos zupełnie naturalnego. jemy w restauracji Najbardziej popularne wina z Włoch to toskańskie chianti, kalabryjskie ciro oraz pantelleria z Sycylii. Włoska restauracja – jeśli rzeczywiście chce być rozpoznawana jako prawdziwie włoska, musi mieć różnorodny zestaw win.

Klasyczna kuchnia włoska

Mając ochotę poznać fenomen włoskiego gotowania bez cienia wątpliwości warto wybrać się do restauracji, która jest w stanie przyrządzić nie jedynie pasty i pizzę.
Zobacz film